Afgelopen jaar heb ik mee mogen werken aan de HKU afstudeerfilm van Davey Driessen. Sjiek de Friemel gaat over Wesley die uit een gezin komt waar ze het niet altijd even breed hebben. Als hij wordt uitgenodigd op het kinderfeestje van een klasgenoot, moet hij bedenken hoe hij het voor elkaar gaat krijgen om zonder geld een cadeau mee te kunnen brengen naar de verjaardag. De vraag die de film stelt: Is jouw aanwezigheid niet al het grootste geschenk?

Voor deze film heb ik de visual effects verzorgd. De 16 shots die ik heb mogen doen, bestonden vooral uit dingen wegpoetsen. Er was gelukkig ook ruimte voor wat echte VFX-shots. Hieronder een paar voorbeelden van shots die ik heb gedaan.

In onderstaand shot nodigt de klasgenoot Wesley uit voor het kinderfeestje. Dit doet ze met de wel bekende ‘be there or be square’ uit Pulp Fiction.

Dit vierkant komt later in de film weer terug als Wesley deze zelf gebruikt.

De rest van de shots bestonden vooral uit dingen wegwerken of toevoegen zodat ze volgens het verhaal klopten. Ik heb hier een paar voorbeelden van gekozen.

Zo heb ik voor onderstaand shot een flits toegevoegd die op het gezicht van de hoofdpersoon te zien moest zijn. Er is een reference shot gefilmd waar duidelijk te zien was hoe het licht van de flits reageerde op het gezicht. Hierdoor kon ik deze goed matchen.

Ook heb ik in het volgende shot het scherm van de telefoon toegevoegd. Doordat op set nog niet duidelijk was wat hierop te zien moest zijn, was het handig dit tijdens de post te doen. Uiteindelijk is er gekozen om tiktoks op het scherm te plaatsen. Deze konden naderhand gemaakt worden.

In een van de laatste shots, komt er in de nek van de hoofdpersoon een kleine microfoon in beeld. Deze heb ik weggewerkt.

Deze film was een feestje om aan te werken. Het eindresultaat is te zien op het Youtube kanaal van NPO 3LAB.