De Kemps schildpad

De Kemps schildpad

De Kemps schildpad is een zeeschildpad die voorkomt in de Atlantische oceaan, de golf van Mexico en voor de kist van de oostelijke VS.

Zijn wetenschappelijke naam is Lepidochelys kempii. Deze zeeschildpad is net zoals bijna alle andere zeeschildpadden bedreigd. Hij wordt ongeveer 60-70 centimeter lang en wel 50 kilo zwaar. De Kemps schildpad is de kleinste zeeschildpaddensoort die er tot nu toe ontdekt is.  Ze eten krabben, garnalen, mosselen, kwallen en zeeslakken. Zijn schild is olijfgroen tot grijs en is bijna helemaal rond.

95% van alle Kemps zeeschildpadden leggen hun eieren op het strand bij Rancho Nuevo in Mexico. Op een film uit 1947 is te zien hoe ongeveer 40.000 vrouwtjes dit strand opkruipen. Maar In 1993 waren het er nog maar 400. Vooral garnalenvisserij was heel slecht voor kemps zeeschildpadden want er bleven veel schildpadden in de netten haken. Door het Wereld Natuur Fonds zijn de meeste netten in het leefgebied van de Kemps zeeschildpad tegenwoordig voorzien van een speciaal luik waardoor zeeschildpadden kunnen ontsnappen. Deze maatregel lijkt succes te hebben.

Reageren is niet mogelijk.