De kraakbeendrieklauw

De kraakbeendrieklauw

De kraakbeendrieklauw is een weekschildpad uit Azië.

De wetenschappelijke naam van de kraakbeendrieklauw is Amyda cartilaginea. De kraakbeendrieklauw kan een lengte van 80 centimeter bereiken. Hij is daarmee een van de grootste weekschildpadden ter wereld. De kraakbeendrieklauw komt voor in Azië in de volgende landen: Laös, Maleisië, Cambodja, Thaïland, Indonesië en Myanmar. De kraakbeendrieklauw leeft in langzaamstromende rivieren, meren of moerassen. De kraakbeendrieklauw eet vissen, amfibieën en kreeftachtigen. Hij is misschien een carnivoor, omdat er ooit een kraakbeendrieklauw is aangetroffen met palmzaden in zijn maag. De kleur van het schild is bruin. Het schild is plat en zacht en beschermen de achterpoten. De kraakbeendrieklauw heeft grote zwemvliezen aan zijn poten en een spitse punt op zijn neus. De kraakbeendrieklauw is heel schuw en komt daarom niet aan land om te zonnen.  In droge periodes komt de schildpad aan land om zich in te graven in modder met alleen het puntje van de snuit nog boven de modder. Je onderscheidt de mannetjes en de vrouwtjes van elkaar door te kijken of de staart dik is en te kijken naar het onderschild. Als de staart dik is, is het een mannetje. Als het onderschild grijs is, is het een vrouwtje. Is het onderschild wit, dan is het een mannetje.

Reageren is niet mogelijk.