De Afrikaanse drieklauw

De Afrikaanse drieklauw

De Afrikaanse drieklauw is een weekschildpad uit Afrika (zoals de naam al zegt), maar ook uit een klein deel van Europa.

De wetenschappelijke naam van de Afrikaanse drieklauw is Trionyx triunguis. Met zijn schildlengte van 70 centimeter is de Afrikaanse drieklauw één van de grotere weekschildpadden. De Afrikaanse drieklauw komt voor in ongeveer volledig Afrika en een deel van Europa, namelijk in het zuiden van Turkije. Je kan de schildpad tegenkomen in ondiepe delen van grote wateren zoals de Nijl. Het menu van de Afrikaanse drieklauw bestaat uit waterdieren zoals slakken, vissen en amfibieën, maar ook plantendelen en aas worden wel eens gegeten.

De Afrikaanse drieklauw heeft een lijf dat precies is afgestemd op het leven in het water. Zo heeft hij poten met zwemvliezen tussen zijn tenen, maar ook een schild zonder hoornplaten. Dat zijn de soort van schubben op het schild van een schildpad. Daardoor heeft de Afrikaanse drieklauw een super glad en gestroomlijnd schild. Zo kan hij heel goed zwemmen. Deze eigenschappen hebben wel een groot nadeel. De Afrikaanse drieklauw komt bijna niet vooruit op het land. De Afrikaanse drieklauw zont en legt eieren daarom heel dicht bij de waterkant, omdat hij dan bij gevaar snel het water in kan springen, maar ook omdat hij dan niet zo ver hoeft te lopen.

Reageren is niet mogelijk.