De Ambonese doosschildpad

De Ambonese doosschildpad

De Ambonese doosschildpad is een moerasschildpad uit Oceanië.

 

De wetenschappelijke naam van de Ambonese doosschildpad is Cuora amboinensis. De Ambonese doosschildpad wordt niet groot met zijn maximale schildlengte van 20 centimeter. Hij komt voor op de Molukken, de Filipijnen en een paar eilanden in Indonesië. Je kan de Ambonese doosschildpad vinden in moerassen en andere heel waterige gebieden. De doosschildpad is sterk aan water gebonden, maar komt er wel vaak uit om even lekker te zonnen. Het menu van de Ambonese doosschildpad bestaat uit insecten, wormen en aas, maar ook plantendelen worden wel eens gegeten. De naam van de Ambonese doosschildpad komt van het eiland Ambon waar de schildpad op te vinden is. Dit is overigens ook in de wetenschappelijke naam verwerkt (amboinensis).

 

De Ambonese doosschildpad heeft een speciale verdediging. Zodra hij gevaar ziet kruipt hij in zijn schild. Dit is natuurlijk best normaal voor een schildpad, maar de Ambonese doosschildpad heeft nog een extraatje. Hij kan zijn schild ook helemaal dicht klappen zodat het schild totaal afgesloten is. Daarom behoort hij tot de familie doosschildpadden die dit allemaal kunnen. Een hele familie schildpadden met een ijzersterke verdediging. Daar worden de schildpaddenliefhebbers niet blij van.

 

Net zoals veel andere schildpadsoorten is de Ambonese doosschildpad bedreigd. Dit komt omdat onder andere China de Ambonese doosschildpad massaal exporteert. In die landen wordt het vlees gebruikt voor in soep en andere gerechten, maar het schild wordt fijn gemalen en als medicijn gebruikt. Ook worden heel veel Ambonese doosschildpadden weer doorverkocht als ‘hét perfecte huisdier’. Dit klopt wel, maar de meeste mensen zullen geen bedreigde schildpadsoort kopen om als huisdier te houden. Die mensen kan je dan ook gerust schildpaddenvrienden noemen.

Reageren is niet mogelijk.