De galapagos reuzenschildpad

De galapagos reuzenschildpad

Verspreiding Galapagoseilanden
Voedsel planten
Leeftijd meer dan 150 jaar (record 175 jaar)
Gewicht tot 270 kg (record 400 kg)
De galapagosreuzenschildpad is de grootste schildpaddensoort ter wereld, zijn schild kan wel 120 centimeter lang worden. het record staat zelfs op 136 centimeter lang.

Hij leeft vooral op de Galapagoseilanden vandaar de naam. Deze schildpadden hebben een aparte vorm van het schild heel erg groot, en heel erg bol. De mannetjes hebben in de paartijd een eigen territorium (een eigen gebied). dat verdedigen ze voor de vrouwtjes. de eieren worden gelegd in een zelfgegraven kuil. De schildpad is na 40 jaar volwassen en kan voor zich zelf zorgen. Deze soort leeft al ongeveer 175 miljoen jaar. Op de Galapagos eilanden is het vaak droog met af en toe een tropische regenbui. Er is veel begroeiing op deze eilanden:  gras, planten, struiken en ook cactussen. de Galapagosreuzenschildpad kan cactussen eten zonder dat hij last heeft van de stekels.

Het bestaan van deze schildpad is wel uiterst bedreigd. dit artikel stond oktober 2014 in de Volkskrant:
Galapagos-reuzenschildpad van uitsterven gered
De dieren waren al opgegeven, maar voorlopig is hun bestaan verzekerd. Natuurbeschermers hebben op de Galapagos-eilanden een van de soorten reuzenschildpadden voor uitsterven kunnen behoeden.
Gelukkig gaat het nou weer wat beter met de Galapagosreuzenschildpad en helpt het WNF de schildpad te vermenigvuldigen.

Reageren is niet mogelijk.