De brilkaaiman

De brilkaaiman

De brilkaaiman is een kaaiman uit Zuid- en Midden-Amerika.

De wetenschappelijke naam van de brilkaaiman is Caiman crocodilus. De brilkaaiman is één van de kleinere krokodillen. Hij wordt namelijk maar 2 tot 2,5 meter lang. Vrouwtjes blijven zelfs nog kleiner. Zij worden maar 1,4 meter lang. De brilkaaiman komt voor in de landen Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Peru, Suriname, Venezuela, Mexico, Cuba en de Verenigde Staten (alleen Florida). Het grote verspreidingsgebied is te danken aan het aanpassingsvermogen van de brilkaaiman. Hij is niet kieskeurig als het gaat om zijn habitat. Zo kan hij zelfs in brak water en stuwmeren leven. De Nederlandse naam van de brilkaaiman komt van de randjes om de ogen. Het zijn een soort van botjes die daarvoor zorgen.

Het menu van een jonge brilkaaiman bestaat vooral uit insecten, kreeftachtigen en schelpdieren. Als ze ouder zijn eten ze vooral vissen, watervogels, amfibieën en reptielen, maar ook grotere dieren die af en toe in het water rondhangen zoals varkens. In een tijd waarin weinig voedsel te vinden is zullen brilkaaimannen zelfs elkaar aanvallen en opeten. Van je soortgenoten moet je het hebben!

De brilkaaiman is niet bedreigd. Er leven nog ruim een miljoen brilkaaimannen op de wereld. Dit is te danken aan zijn huid. Die is totaal niet geschikt om krokodillenleer van te maken. Dit is vaak de oorzaak van bedreiging voor andere krokodillen. Ook vormt de brilkaaiman een belangrijke schakel in verschillende ecosystemen. Zo is aangetoond dat als er brilkaaimannen verdwijnen in een gebied, in hetzelfde gebied ook het aantal roofvissen explosief toenam. Waardoor het aantal gewone vissen flink afnam.

 

Reageren is niet mogelijk.