De breedsnuitkaaiman

De breedsnuitkaaiman

De breedsnuitkaaiman is een kaaiman uit Zuid-Amerika.

De wetenschappelijke naam van de breedsnuitkaaiman is Caiman latirostris. De breedsnuitkaaiman kan maximaal 3,5 meter lang worden. De gemiddelde lengte is echter 3 meter. Vrouwtjes blijven zelfs nog kleiner. Zij worden maar 2 meter lang. Hij komt voor in de landen Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. Je kan de breedsnuitkaaiman vinden in modderige wateren zoals mangroven en moerassen. De kaaiman kan ook leven in veedrinkplaatsen (dit zal de boer niet zo fijn vinden), maar ook op grote hoogte. De naam van de breedsnuitkaaiman komt van de stompe neus.

Het menu van de breedsnuitkaaiman bestaat uit slakken, vissen, amfibieën, insecten en zelf schildpadden. De breedsnuitkaaiman kiest de slakken goed uit. Hij houdt het meest van de appelslakken. Dit komt deels doordat die het grootste worden. Voor de grootste verdediging van de schildpadden, namelijk het schild, heeft de breedsnuitkaaiman kaken die overal doorheen komen.

Voordat het regenseizoen begint, maken mannetjes en vrouwtjes samen een nest van plantaardige materialen. Hier worden later de eitjes in gelegd. Deze eieren worden niet zomaar in het nest gelegd, maar in verschillende lagen om te zorgen dat er mannetjes en vrouwtjes geboren worden. Dit kan doordat het geslacht krokodillen in het ei wordt bepaald. Dit wordt heel erg beïnvloedt door de temperatuur. De eieren die bovenop liggen hebben een net iets andere temperatuur als de eieren die onderop liggen. Dat zorgt ervoor dat er zowel mannetjes als vrouwtjes geboren worden. Handig, toch?

Reageren is niet mogelijk.