Cuviers gladvoorhoofdkaaiman

Cuviers gladvoorhoofdkaaiman

Cuviers gladvoorhoofdkaaiman is een kaaiman uit Zuid-Amerika.

De wetenschappelijke naam van Cuviers gladvoorhoofdkaaiman is Paleosuchus palpebrosus. Deze soort wordt ook wel eens Cuviers dwergkaaiman genoemd. Terecht, want Cuviers gladvoorhoofdkaaiman is de kleinste krokodil ter wereld. Hij wordt namelijk niet langer als 1,6 meter. Cuviers gladvoorhoofdkaaiman komt voor in de landen Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela. Deze krokodil heeft het op-één-na grootste verspreidingsgebied van Zuid-Amerika. Je kan Cuviers gladvoorhoofdkaaiman vinden in kleine stromende wateren zoals riviertjes en ondergelopen bossen. De gladvoorhoofdkaaiman houdt ook van een rotsige ondergrond. Daarvoor heeft hij ook een sterke bepantsering op de buik. Cuviers gladvoorhoofdkaaiman is familie van Schneiders gladvoorhoofdkaaiman. Hetgene wat het verschil maakt is het leefgebied. Cuviers gladvoorhoofdkaaiman leeft zuidelijker, omdat hij beter tegen kou kan.

Het menu van Cuviers gladvoorhoofdkaaiman bestaat uit ongewervelden en vis, maar als de kans zich voordoet grijpen ze ook vogels, reptielen, kleine zoogdieren en amfibieën.

Zodra Cuviers gladvoorhoofdkaaiman uit het ei komt wacht hij een tijdje. Dit is bijzonder, want veel krokodillen en schildpadden duiken zo snel mogelijk het water in omdat ze daar veilig zijn. Hij doet dit omdat het slijmlaagje wat dan om hem heen zit op te laten drogen. Het opgedroogde slijm vormt dan een soort dun pantser.

Cuviers gladvoorhoofdkaaiman is vernoemd naar Georges Cuvier (1769 – 1832). Hij was een Franse natuuronderzoeker. Hij heeft vele ontdekkingen gedaan op veel gebieden. Nadat hij was gestopt met zijn werk werd hij benoemd tot staatsraad. Hierdoor had hij goede banden met zowel Napoleon Bonaparte als Lodewijk XVIII. In 1818 werd hem een ministerschap aangeboden, maar hij weigerde dit. Er gaan geruchten dat hij dit voor zijn dood alsnog wilde aanvaarden. Hij is overigens één van de 72 mensen van wie de namen op de Eiffeltoren zijn geschreven.

Reageren is niet mogelijk.