De gaviaal

De gaviaal

De gaviaal is de enige, nog levende soort uit de familie gavialen.

De wetenschappelijke naam van de gaviaal is Gavialis gangeticus. De gaviaal kan 6 tot 7 meter lang worden. Hiermee behoort hij tot één van de grootste krokodillen. De gaviaal komt voor in Azië. Hij is te vinden in de landen Pakistan, India, Bangladesh en Myanmar. Je kan de gaviaal alleen vinden in rivieren. Want hi is sterk aan water gebonden en komt er alleen uit om te zonnen of eieren te leggen. Hij is namelijk heel traag op het land dankzij zijn slappe poten. Het menu van de gavial bestaat uit vissen, vissen en nog eens vissen. De gaviaal eet alleen maar vissen en heel soms een klein zoogdier.

Waar dient de super lange bek voor? De gaviaal is een fanatieke viseter. Sommige krokodillen wachten op het land met hun bek open totdat er iets in springt. De gaviaal is echter een jager. Door zijn gestroomlijnde lijf is hij super beweeglijk. Met de lange, dunne snuit kan hij bliksemsnel een vis pakken als die lang zwemt. Gewone krokodillen zouden dit nooit kunnen omdat de bek daarvoor veel te lomp en zwaar is. Ook heeft de gaviaal in de bek veel meer tanden als een gewone krokodil om een glibberige vis goed vast te kunnen houden. Een gewone krokodil heeft namelijk 66 tot 82 tanden, maar de gaviaal heeft er wel 106 tot 110. Al met al is die gekke bek hartstikke handig.

Ook de gaviaal is bedreigd. Er leven nog ongeveer 2500 gavialen in het wild. De oorzaak hiervoor zijn de vissers. Zij dachten dat door de gavialen het aantal vissen in hun netten achteruit ging. Daarom vermoorden zij alle gavialen die per ongeluk in hun netten waren gezwommen. Lange tijd ging dit zo, maar na een tijd merkte de vissers dat er juist minder vissen gevangen werden met minder gavialen. Omdat de gaviaal veel grote roofvissen opeet, eten die grote roofvissen niet heel veel kleinere vissen op. Waardoor het aantal vissen heel erg vooruit ging. Hierdoor stopten de vissers met gavialen doden. In India werd in de jaren 70 het aantal levende gavialen geschat op 250. Hierop zijn er veel gavialen gekweekt en in het wild losgelaten. Hierdoor staat het gavialen-aantal nu op 2500. In de andere landen buiten India is de gaviaal echter heel zeldzaam.

Wat is nou het verschil tussen de gaviaal en de onechte gaviaal? Ten eerste behoren ze tot verschillende families. De onechte gaviaal behoort tot de familie ‘echte krokodillen’. De gaviaal behoort tot de familie ‘gavialen’. Hij is de enige nog levende soort uit de familie gavialen. De rest is uitgestorven. Ten tweede heeft de gaviaal een langere snuit als de onechte gaviaal. En als laatste heeft de onechte gaviaal minder tanden als de gaviaal.

Reageren is niet mogelijk.