De ruitkrokodil

De ruitkrokodil

De ruitkrokodil is de krokodil met het kleinste verspreidingsgebied. Het verspreidingsgebied beslaat maar 395 km².

De wetenschappelijke naam van de ruitkrokodil is Crocodylus rhombifer. De ruitkrokodil kan niet heel lang worden. Hij bereikt gemiddeld een lengte van 3 tot 4 meter. Deze zijnn dan vaak ongeveer 130 kilo zwaar. De ruitkrokodil leeft, in tegenstelling tot veel andere krokodillen, meer op het land. Daarom heeft hij op zijn achterpoten geen zwemvliezen tussen zijn tenen. Deze achterpoten zijn overigens zo sterk dat ze er mee kunnen rennen en springen. De ruitkrokodil komt alleen voor in Cuba. Hierdoor wordt hij ook vaan Cubaanse krokodil genoemd. Hij leeft ook niet op heel het eiland, maar in twee gebieden op het eiland. Vroeger kwam de ruitkrokodil ook op de Kaaimaneilanden en de Bahama’s voor. De soort is daar echter uitgestorven. De habitat van de ruitkrokodil bestaat uit zoetwatermoerassen, rivieren en kanalen. De soort kan echter ook leven in brak water. Het menu van de ruitkrokodil bestaat uit vissen, schildpadden, vogels en kleine zoogdieren. Om door het schild van een schildpad heen te komen heeft de ruitkrokodil achterin zijn bek stompe tanden. De ruitkrokodil heeft ruitige patronen op zijn huid en achterpoten. Hier komt natuurlijk ook zijn naam vandaan. Logisch!

De ruitkrokodil is, zoals veel ander krokodillen, bedreigd. Er zijn nog 3000 tot 5000 exemplaren in het wild. De bedreiging komt vooral door de jacht. Het vlees van de ruitkrokodil wordt beschouwd als een delicatesse. Ook bevat de huid weinig osteodermen (insluitingen in de huid) waardoor zijn huid erg populair is op de krokodillenleermarkt. Buiten de jacht verdwijnt zijn leefgebied ook langzaam door houtkap.

Reageren is niet mogelijk.