De nijlkrokodil

De nijlkrokodil

De nijlkrokodil is een krokodil uit Afrika.

De wetenschappelijke naam van de nijlkrokodil is Crocodylus niloticus. De nijlkrokodil is de grootste krokodil van Afrika. Hij wordt 5 tot 6 meter lang en ruim 700 kilo zwaar. Er zijn volgens geruchten ook nijlkrokodillen gezien met een lengte van meer als 7 meter. Dit is alleen nooit bewezen. Het aparte is dat in sommige gebieden met slechte leefomstandigheden een nijlkrokodil maar 2 tot 3 meter lang kan worden. De nijlkrokodil heeft een heel groot verspreidingsgebied. De nijlkrokodil komt namelijk voor in alle landen in Afrika behalve Algerije, Tunesië en Libië. Dit komt doordat nijlkrokodillen zich heel goed aan kunnen passen aan een nieuwe omgeving. Je kan de nijlkrokodil vinden in grote meren en plassen. De nijlkrokodil is ‘s nachts actief. Overdag zont hij een beetje. Dat kan soms best warm zijn. Daarom doet hij zijn bek open om door middel van verdamping een beetje koelte te creëren.

Het menu van de nijlkrokodil bestaat uit ongeveer alles wat hij kan vinden. Zo jaagt hij op vissen, maar ook op antilopen, buffels, knobbelzwijnen en zelfs katachtigen. Ook worden af en toe mensen slachtoffer van de nijlkrokodil. Naar schatting worden er ongeveer 100 mensen per jaar opgegeten door nijlkrokodillen. Jongere nijlkrokodillen eten alleen nog maar insecten, vissen, kleine reptielen en amfibieën. Kleine nijlkrokodilletjes kunnen ook vliegende insecten zoals libelles te pakken krijgen. Ze springen dan uit het water om hun prooi te verrassen. De nijlkrokodil is natuurlijk een gevaarlijk dier, maar door zijn voedingspatroon worden veel problemen vermeden. Zo eet hij ongeveer elke vis die hij tegenkomt op. Dus ook alle grote roofvissen die later een plaag zouden kunnen vormen. Zij eten overigens ook de kleine vissen die gegeten worden door kleine vogeltjes op. Dus als er meer roofvissen zijn zullen de kleine vogeltjes ook minder te eten hebben. Ook zorgt hij ervoor dat alle stinkende karkassen niet meer in de rivier drijven.

De nijlkrokodil is niet erg bedreigd ondanks dat nijlkrokodillen op grote schaal gedood worden. Dit gebeurt doordat mensen bang zijn of om geld te verdienen. De huid en het vlees zijn namelijk veel waard. Ook verdwijnt er steeds meer water in zijn leefomgeving. Hij zal dan moeten verhuizen naar een plek waar nog wel water is. En toch leven er nog 250.000 tot 500.000 nijlkrokodillen in het wild. In Burkina Faso heeft de nijlkrokodil helemaal niets te vrezen. Daar worden nijlkrokodillen als heilig beschouwd en worden er veel offers naar ze toe gebracht.

Reageren is niet mogelijk.