De moeraskrokodil

De moeraskrokodil

De moeraskrokodil is een krokodil uit Azië.

De wetenschappelijke naam van de moeraskrokodil is Crocodylus palustris. De moeraskrokodil is een redelijk grote krokodil. Hij wordt ongeveer 4 meter lang, maar uitschieters bereiken vaak de 5 meter. Sommige moeraskrokodillen kunnen wel 450 kilo zwaar worden. De moeraskrokodil komt voor in de landen Bangladesh, Iran, India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka. Je kan de moeraskrokodil tegenkomen in ongeveer alle wateren. Van rivieren, meren en moerassen tot kanalen. De moeraskrokodil houdt wel van een zonnebad, maar als de warmste uren van de dag aanbreken, vindt hij het toch wat te warm en kruipt hij weer in het water. De moeraskrokodil lijkt ook sterk op de nijlkrokodil. Hij wordt namelijk even groot en heeft dezelfde bek. Het enige verschil is dat de moeraskrokodil in Azië leeft en de nijlkrokodil in Afrika.

Het menu van de moeraskrokodil bestaat uit vis, kleine zoogdieren en reptielen, maar ook soms aas. Dit aas is vaak zelf gevangen, maar vergeten. Deze komen dan later boven drijven. De grotere moeraskrokodillen kunnen zelfs herten of buffels aan. De moeraskrokodil vangt niet alles zelf. Hij vangt vaak ook vissen uit de netten van vissers.

De moeraskrokodil is niet erg bedreigd. Dit komt door het grote aantal osteodermen in de huid. Dit zijn harde stukken in de huid die het onmogelijk maken er krokodillenleer van te maken. Ook doordat de moeraskrokodil in krokodillenfarms wordt vermenigvuldigt vermindert de kans op uitsterven.  Het grootste probleem voor de moeraskrokodil is dat zijn leefgebied langzaam verdwijnt. Er zijn steeds minder geschikte plekken om te leven. Een ander probleem is dat de krokodil wordt gevangen om er een traditioneel medicijn van te maken. Maar toch leven er nog 5.000 tot 10.000 moeraskrokodillen in het wild.

Reageren is niet mogelijk.