De breedvoorhoofdkrokodil

De breedvoorhoofdkrokodil

De breedvoorhoofdkrokodil is een krokodil uit Afrika.

De wetenschappelijke naam van de breedvoorhoofdkrokodil is Osteolaemus tetraspis. De breedvoorhoofd is één van de kleinste krokodillen ter wereld. De grootste ooit gezien was maar 1,9 meter lang. De breedvoorhoofdkrokodil komt voor in de landen Angola, Benin, Congo, Ghana, Ivoorkust, Kameroen, Liberia, Mali, Nigeria, Senegal en Oeganda. Het verspreidingsgebied is eigenlijk helemaal niet zo heel groot, al lijkt dat wel zo door deze hele rij landen. Het verspreidingsgebied beslaat gewoon het stuk van Afrika waar heel veel kleine landjes zich bevinden. Je kan de breedvoorhoofdkrokodil vinden in langzaamstromende wateren zoals in moerassen. Dit is anders dan andere krokodillen. Dit komt doordat de breedvoorhoofdkrokodil beter weg kan blijven van de andere krokodillen, want door zijn lengte wordt hij door hen gezien als prooi. De breedvoorhoofdkrokodil is alleen ‘s nachts actief. Overdag schuilt hij in een zelfgegraven hol.

Het menu van de breedvoorhoofdkrokodil bestaat uit vissen, amfibieën, kreeftachtigen en kleine reptielen. Het lievelingseten is vis, maar tijdens een droog seizoen, wanneer er bijna geen vissen zijn, moet hij toch aan de kreeftjes. Ook wordt er fruit gegeten. Dit is erg bijzonder voor een krokodil. Net uit het ei gekomen breedvoorhoofdkrokodilletjes eten alleen nog maar insecten en wormen. Later gaan ze over op kikkers en kikkervisjes.

De breedvoorhoofdkrokodil is best bedreigd. Dit komt doordat de jacht op krokodillen in Nigeria nog niet afgeschaft is. De huid van de breedvoorhoofdkrokodil is niet bijzonder geschikt voor krokodillenleer, maar wordt alsnog veel gevangen. Ook wordt de breedvoorhoofdkrokodil gevangen als huisdier. Wie wil er nou een krokodil als huisdier?

Reageren is niet mogelijk.