De bijtschildpad

De bijtschildpad

De bijtschildpad is een bijtschildpad (zoals de naam al zegt) uit Noord- en Midden-Amerika.

De wetenschappelijke naam van de bijtschildpad is Chelydra serpentina. De bijtschildpad behoort tot één van de grotere zoetwaterschildpadden ter wereld. Het schild kan wel 50 centimeter lang worden! Ook weegt een bijtschildpad ongeveer 30 kilo! De bijtschildpad komt voor in de landen Canada, Verenigde Staten, Mexico, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Venezuela en Ecuador. In de Verenigde Staten komt de bijtschildpad voor in alle staten ten oosten van de Rocky Mountains. Je kan de bijtschildpad alleen tegenkomen in ondiepe wateren, want ondanks zijn leven in het water verdrinkt de bijtschildpad bij dieper water. Ook moeten er veel dinge in het water liggen waar hij zich onder kan verschuilen. De bijtschildpad komt alleen maar uit het water om eieren te leggen, maar soms ook om zich heel even snel op te warmen. Om de eieren van de bijtschildpad veilig uit te laten komen wordt vaak een gat gegraven, maar soms pikt de bijtschildpad even een hol van de bisamrat in. Lekker Makkelijk!

Het menu van de bijtschildpad bestaat uit allerlei soorten dieren: slakken, wormen, rivierkreeften, insecten, garnalen, kikkers, vissen, salamanders en zelfs kleine reptielen zoals andere schildpadden en slangen. Deze dieren vangen ze allemaal met jagen. Dat is logisch, maar de methode waarop verandert naarmate de bijtschildpadden ouder worden. De jongere bijtschildpadden hebben veel voedsel nodig. Daarom probeert hij zo goed en snel mogelijk een prooi te vinden en die dan ook weer goed en vooral snel te vangen. Oudere bijtschildpadden hebben minder voedsel nodig en kunnen dus secuur jagen. Zij gaan ergens liggen en maken gebruik van hun camouflage. Als er dan een prooi langs komt zwemmen, hapt de bijtschildpad bliksemsnel toe. Smakelijk eten!

De bijtschildpad staat bekend om zijn agressieve gedrag. Dit klopt echter niet. De bijtschildpad is een schuwe soort die de meeste confrontaties vermijdt. Als hij in het water ligt, wordt hij meestal ook niet gezien door mensen. Zodra hij op het land komt om eitjes te leggen is hij heel kwetsbaar. Hij zal dan ook alles doen om zichzelf en de eitjes te beschermen tegen mensen. Alleen dan zal hij agressief gedrag laten zien.

De bijtschildpad heeft van niemand iets te vrezen. Hij heeft geen vijanden en de mensen blijven meestal (als ze slim zijn) bij hem uit de buurt. Maar dat was wel anders toen ze nog in het ei zaten. Zodra de eieren door de moeder worden gelegd, gaat die gewoon weer verder met haar eigen leven zonder zich te bekommeren om haar kinderen. In de volgende 24 uur wordt het nest 9 van de 10 keer leeggeroofd door ratten, stinkdieren, vossen en wasberen. Sommige schildpadden hebben om dit te voorkomen een methode. De moeder sluipt dan met gevaar voor eigen leven het territorium van een krokodil in, legt daar haar eieren en maakt zich dan snel uit de voeten. Op deze manier worden de jonge schildpadjes ook beschermd door de moederkrokodil. Handig!

Naarmate hij ouder wordt krijgt hij een ijzersterke verdediging. Zijn sterke kaken. De bijtschildpad heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Zelfs in andere talen heet hij bijtschildpad. Zodra de bijtschildpad wordt aangevallen kruipt hij in zijn defensieve positie: nek erg ver naar achteren en kop naar voren. Als iets of iemand dan zo dom is om iets te doen wat de schildpad niet bevalt hapt de bijtschildpad toe. De bijtschildpad kan van een grote afstand bijten door zijn extra lange nek. Die is ongeveer net zo lang als zijn schild.

De bijtschildpad is ook enkele keren in Nederland aangetroffen. Zo is er een keer één in de Ijssel bij Olst gevonden. Deze is direct overgeplaatst naar de schildpaddenopvang in Almelo gebracht. Zo ging dat ook bij ‘Billy Bijtgraag’ die werd aangetroffen bij Alblasserwaard. Ook is er in 2009 een bijtschildpad ontsnapt. Na drie weken genieten van de vrijheid werd de bijtschildpad gevonden op drie kilometer afstand van zijn verblijfplaats. Voor zover bekend heeft de bijtschildpad niemand aangevallen. Toevallig iemand aangevallen door een bijtschildpad?

Reageren is niet mogelijk.