De alligatorschildpad

De alligatorschildpad

De alligatorschildpad is een bijtschildpad uit Noord-Amerika.

De wetenschappelijke naam van de aligatorschildpad is Macrochelys temminckii. Het schild van de alligatorschildpad kan wel 80 centimeter worden. Met alle lichaamsdelen erbij meegerekend kan de totale lengte oplopen tot wel 1,5 meter! Hij is daarom één van de grootste zoetwaterschildpadden ter wereld. Ook kan de schildpad wel 75 kilo zwaar worden. De zwaarste alligatorschildpad ooit gevonden woog 230 pond. Dat is 140 kilo! De alligatorschildpad komt alleen voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. In alle staten rond de kom van de golf van Mexico. Je kan de alligatorschildpad tegenkomen in ongeveer alle wateren met ondiepe delen. De schildpad is sterk gebonden aan water en komt er alleen uit om eitjes te leggen of te verhuizen van water naar water. Het menu van de alligatorschildpad bestaat uit heel veel vis, knaagdieren, amfibieën en zelfs watervogels. Samengevat eet de alligatorschildpad eigenlijk alles wat beweegt.

De alligatorschildpad kan heel goed jagen. Hij gaat dan op de bodem liggen en houdt zijn mond open. In de mond van de alligatorschildpad zit een soort van tong die heel erg veel lijkt op een wormpje. Dit lokt de vissen naar de schildpad. Als de vis dichtbij genoeg is, hapt de schildpad bliksemsnel naar de vis. Smakelijk eten!

De alligatorschildpad behoort niet voor niets tot de familie bijtschildpadden. De alligatorschildpadden heeft één van de dodelijkste beten ter wereld. Hij kan gemakkelijk een vinger of andere kleine ledematen afbijten. Ook kan de nek van de alligatorschildpad heel erg worden uitgeschoven zodat hij van veraf iemand kan bijten. Alligatorschildpadden worden daarom ook niet aangeraden als huisdier, omdat ze gevaarlijk zijn, maar ook omdat de verzorgers dan een heel groot terrarium nodig hebben.

Hoe gevaarlijk en slim deze schildpad ook is, hij is zoals veel andere schildpadden bedreigd. Dit komt doordat er vroeger heel erg veel op is gejaagd. En dat alleen maar voor een beetje voedsel. Voordat er zoveel op deze schildpadden werd gejaagd, kwam de alligatorschildpad ook voor in delen van Mexico en Canada. Nu alleen nog maar in een paar staten van de Verenigde Staten.

De alligatorschildpad is ook wel eens gebruikt bij een opsporing van lijken. De politie in de VS kon de lijken in een meer maar niet vinden. Toen kwam iemand op het idee om een alligatorschildpad te gebruiken. Deze werd gekocht en aan een touw losgelaten in het meer. Telkens als het touw niet meer bewoog, had de schildpad een lijk gevonden. Dit verhaal is echter nooit bewezen.

Reageren is niet mogelijk.