De Mississippi alligator

De Mississippi alligator

De Mississippi alligator is een alligator uit Noord-Amerika.

De wetenschappelijke naam van de Mississippi alligator is Alligator mississippiensis. De lengte kan oplopen tot wel 5 meter. Het record staat op 5,84 meter! Vrouwtjes blijven echter kleiner. Zij worden ongeveer drie meter lang. De Mississippi alligator komt van nature alleen voor in de Verenigde Staten in de staten aan de zuidoostkust zoals Alabama, Texas en Florida. De krokodil is echter ook nog in Texas uitgezet. Daardoor kunnen de Mississippi alligators ook in Mexico aangetroffen worden. Je kan de Mississippi alligator vinden in rivieren en zelfs in de zee. De Mississippi alligator heeft echter geen klieren om het zout uit het water te filteren. Dus zal de alligator het niet lang uithouden in de zee. De Mississippi alligator wordt soms ook wel Amerikaanse alligator genoemd.  In koudere tijden graaft de Mississippi alligator een hol waar hij de rest van de dag in blijft zitten. Deze holen worden overigens ook gebruikt door veel andere dieren. Als het lekker warm is, gaat de alligator het liefst zonnen.

Het menu van de Mississippi alligator bestaat uit alles wat ze aankunnen. Op een jonge leeftijd zijn dit vooral insecten, garnalen, insecten, kikkers en kleine visjes. Als ze volwassen zijn gaan ze voor grotere prooien zoals grote vissen, schildpadden, zoogdieren en vogels. Als ze er de kans toe krijgen eten ze zelfs honden, katten en zelfs hele herten of koeien! Maar toch is het meest opvallende aan het menu van de Mississippi alligator dat ze kannibalistisch zijn. Dit betekent dat ze hun eigen soortgenoten opeten!

Een volwassen Mississippi alligator heeft geen natuurlijke vijanden meer. Al worden ze heel soms aangevallen door de tijgerpython (een wurgslang van wel 6 tot 7 meter lang). Dit is echter heel anders geweest. De eieren van de alligator worden als heel lekker beschouwd door de omgeving. De kleine alligatortjes worden ook door veel dieren gegeten zoals wasberen. vogels, vissen, otters, slangen en zelfs lynxen (katachtige).

De Mississippi alligator heeft ruim twee keer zoveel tanden als de mens. De mens heeft 30 tanden in het volwassen gebit, bij de alligator kan dit oplopen tot wel 80! Deze zijn verdeeld over meerdere rijen zodat de alligator er zoveel mogelijk profijt van heeft als hij jaagt. Dit maakt de Mississippi alligator tot de trotse eigenaar van twee na gevaarlijkste krokodillenbeet ter wereld.

Voor de jaren 60 werd er heel veel op de Mississippi alligator gejaagd. Dat kwam door de grote waarde van het vlees en vooral de huid. Na de jaren 60 mocht er niet meer op de alligator gejaagd worden. Door de hulp van de IUCN (De internationale organisatie voor de bescherming van dieren) gaat de Mississippi alligator nu als niet bedreigd door de boeken. Lekker bezig!

Reageren is niet mogelijk.